Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons gebruik van cookies.

Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord.

terugbetaling geestelijke gezondheidszorg

Beste Korzybskiaan,


de afgelopen tijd is er heel wat te doen geweest rond de terugbetaling binnen de geestelijke gezondheidszorg. De communicatie is eerder onhandig verlopen. Daardoor is nog heel veel onduidelijk en onzeker.


Wat staat vast?
Er is een akkoord rond terugbetaling van consultaties bij de psycholoog. Het is een verdere uitwerking van wat eerder op tafel lag, en van tafel werd geveegd, onder minister De Block. Dit betekent dat er in eerste instantie gekeken wordt naar de eerstelijnszorg die nu binnen eerstelijnszones georganiseerd wordt. De bedoeling is de drempel naar geestelijke gezondheidszorg laag genoeg te houden.
Er is ook sprake van gespecialiseerde zorg, maar wat dit betekent of inhoudt is vooralsnog niet duidelijk.


Wat staat er niet?
Nergens wordt verwezen naar mate van opleiding, nergens staat er iets over psychotherapie. Enerzijds valt dit te begrijpen: de wetmaker heeft psychotherapie als beroep geschrapt en het een vaardigheid gemaakt van de drie ondertussen bekende beroepsgroepen. Dus hoeft de wetmaker over psychotherapie geen uitspraak te doen.
Wat is het standpunt van het Korzybski Instituut?
Wij hebben altijd gepleit voor waardering voor ieder die zich gedegen wil scholen in psychotherapie. We staan dan ook in voor de kwaliteit en de opvolging ervan.
We geloven ook steevast dat dit soort training een verschil maakt in de outcome voor cliënten, wachtlijsten korter kan maken en het algemeen welbevinden kan verhogen.


Dus zullen we blijven ijveren voor erkenning van deze vorm van opleiding. En dit houdt ook in ijveren voor erkenning.
Hoe deze erkenning er in de toekomst zal uitzien is momenteel onduidelijk: niet-wug’ers, counselors, .. er is nog heel veel onduidelijk.
We volgen dit van nabij op, samen met de VVDO, en houden jullie op de hoogte.


Korzybski staf

keyboard_arrow_leftTerug naar overzicht